Windes

Windes, de bekendste vijvervissen

De winde behoort tot de karperachtigen. Het is een vis die niet weg te denken is uit onze vijver en dat is ook niet zo verwonderlijk als je kijkt hoe actief de winde aanwezig is aan de wateroppervlakte. Bovendien woelt de winde niet in de bodem en eet nauwelijks van de planten. Windes zijn een kweekvorm van oorspronkelijk uit Europa afkomstige vissen. Een winde wordt in de vijver tussen de veertig en zestig centimeter meter lang. Het gewicht is maximaal 4 kilogram. Ze worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud.

De soorten windes die we tegenkomen in onze vijvers zijn:

goudwinde blauw winde
De goudwinde De zilverwinde De blauwwinde

 

Windes zijn echte schoolvissen, die met minimaal vijf exemplaren gehouden dienen te worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de goudvis is de goudwinde een echte oppervlaktevis, waardoor hij goed opvalt.

Visvoer voor de windes

Wij adviseren Gold Sticks Basic Food als basis voor de windes. Daarnaast kun je extra bijvoeren met Nature Fish Food. Het is aan te raden om je aan ons voedingsadvies te houden. Het voer is speciaal uitgebalanceerd voor de vissen.  De windes eten daarnaast graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Het visvoer is te verkrijgen bij iedere vijver specialist en tuincentra in de buurt. Klik hier om het dichtstbijzijnde verkooppunt bij jou in de buurt te zoeken.

Bij een vijver die diep genoeg is – minimaal 100 cm diep – overleven ze goed de winter. Ze zijn niet bijzonder gevoelig voor parasieten, maar wel voor de waterkwaliteit. Dat is de reden waarom de winde ook wordt gebruikt bij waterzuiveringsbedrijven in speciale systemen, zodat men kan zien of het water goed is of niet.

Windes zijn een ideale vijvervis. Actief, woelt niet in de bodem en eet nauwelijks plantenDe zuurstofbehoefte van de winde is groter dan van bijvoorbeeld bij goudvissen Het is daarom belangrijk dat wanneer je windes koopt, deze zo snel mogelijk in de vijver gaan. Maar ook eenmaal in de vijver is een extra zuurstofpompje of een fontein belangrijk. Zeker in plantenvijvers, waar ‘s nachts de planten de zuurstof uit het water onttrekken, wil dat wel eens problemen geven als er geen extra zuurstofmaatregelingen worden genomen. Voor windes bestaat uitgebalanceerd voer dat licht verteerbaar is.

Door de kleurstelling zijn windes goed zichtbaar voor bijvoorbeeld reigers en katten. Er zijn verschillende diervriendelijke oplossingen om je goudvis te beschermen tegen deze en andere jagers.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid