Soorten vijvers

Vijvers zijn er in vele soorten en maten. Elk met unieke kenmerken. En voordat je een vijver gaat aanleggen, is het belangrijk dat je een keuze maakt uit de verschillende soorten vijvers. Zo kun je o.a. kiezen uit de volgende soorten vijvers:

Biologische vijver

In een biologische vijver heeft de natuur het voor het zeggenIn een biologische vijver heeft de natuur het voor het zeggen. De beplanting is rijk en het water trekt veel dieren aan, zoals kikkers, salamanders en insecten. In een biologische vijver wordt geen vijverpomp, filter of chemisch middel gebruikt.

Koi vijver

Koi hebben een goed onderhouden vijver nodig om de gezondheid van deze kostbare vissen te garanderenAls we praten over een Koivijver, dan gaat het over een vijver met koi, de nationale vis van Japan. De koi is een speciale kweekvariant van de gewone karper. Ze hebben een goed onderhouden vijver nodig om de gezondheid van deze kostbare vissen te garanderen.

Minivijver

Een mini vijver of mini pond is een kleine draagbare decoratieve vijver die geschikt is voor de kleinste tuinen, terrassen en balkonsEen mini-vijver of mini pond is een kleine draagbare decoratieve vijver die geschikt is voor de kleinste tuinen, terrassen en balkons. Als je iets meer ruimte hebt, kun je meerdere minivijvers naast elkaar plaatsen.

Natuurvijver

In een natuurvijver heeft de natuur het voor het zeggenIn een natuurvijver heeft de natuur het voor het zeggen. De beplanting is rijk en het water trekt veel dieren aan, zoals kikkers, salamanders en insecten. In een natuurvijver wordt geen pomp, filter of chemisch middel gebruikt.

Plantenvijver

n een plantenvijver draait het om planten en waterplantenIn een plantenvijver draait het om planten en waterplanten. Er zitten in een plantenvijver dus nauwelijks of geen vissen. De goudelrits, zonnebaars en goudwinde zijn vissen die wel geschikt zijn voor dit type vijver, mits de aantallen gering blijven.

Siervijver

De siervijver is een vijver waarin planten de hoofdrol spelen De siervijver is een vijver waarin planten de hoofdrol spelen en ook de meeste aandacht trekken naast de vissen. Sierlijke waterplanten, mooie vissen en kristalhelder water geven je tuin een extra dimensie.

Spiegelvijver

Een spiegelvijver is zo glad als een spiegelEen spiegelvijver is zo glad als een spiegel. Vaak bestaan ze uit strakke vormen en zijn ze heel ondiep. Op die manier werkt de weerspiegeling van zon en wolken het best. Voordeel van zo’n reflectie is dat het je tuin veel groter doet lijken.

Terrasvijver

Wil je graag water in de tuin, maar heb je geen plaats voor een vijver? Kies dan voor de terrasvijverWil je graag water in de tuin, maar heb je geen plaats voor een vijver? Kies dan voor de terrasvijver. Heel makkelijk samen te stellen en zeer decoratief in de tuin! Even lekker onthaasten na een stressvolle dag bij een waterpartij… Wie wil dat niet?!

Tuinvijver

Bij een tuinvijver ligt de nadruk op de combinatie van vissen en plantenBij een tuinvijver ligt de nadruk op de combinatie van vissen en planten. Een goede voorbereiding voor de aanleg van een tuinvijver is essentieel voor een mooi resultaat en een tuinvijver met weinig onderhoud.

Visvijver

visvijverEen visvijver is een vijver om alleen vissen in te houden. Het geheel achterwege laten van planten in een visvijver heeft tot gevolg dat er meer gedaan moet worden om het water helder en gezond te houden. Er zijn immers geen planten om het water te filteren en de vissen toch afvalmateriaal produceren.

Zwemvijver

Een zwemvijver, een vijver om ook in te zwemmenWanneer je een vijver wilt waarin je ook kunt zwemmen? Dan is de ideale oplossing een mooie zwemvijver. Een zwemvijver ziet er uit als een vijver en wordt zo natuurlijk mogelijk in de tuin aangelegd.

 

Wanneer je besloten hebt welke soort vijver je gaat aanleggen, is een goede formaat- en plaatsbepaling van de vijver in de tuin de volgende stap. Let vooral op de ligging ten opzichte van gebouwen en beplanting in verband met schaduw, worteldoorgroei en fundering.
Daarnaast moet je kijken naar welke vijvervorm en -stijl het beste aansluit bij de woning en de tuin. Een strakke vijver, bijvoorbeeld rechthoekig, L-vormig of geheel rond past goed bij een moderne woning en tuin. Een natuurlijk gevormde vijver is bijvoorbeeld niervormig.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid