Vijveronderhoud juli

Vijveronderhoud juli

Tip van Velda!

Leg de planten die je uit de vijver haalt eerst een tijdje op de kant zodat de beestjes die erin zitten terug naar de vijver kunnen

In deze hoogzomer maand groeien je vijverplanten optimaal en staan de waterlelies vol in bloei. Knip regelmatig de uitgebloeide waterlelies weg. Dit komt de bloei ten goede. Snoei de drijvende planten en andere waterplanten regelmatig zodat er open water blijft. Leg de planten die je uit de vijver haalt eerst een tijdje op de kant zodat de beestjes die erin zitten terug kunnen naar de vijver. Datzelfde geldt ook voor draadalg die je uit de vijver haalt.

Leliekever of leliehaantje

In deze zomerse periode kunnen waterlelies worden belaagd door de zogenaamde leliekever. De larven van deze kevers tasten de bladeren vanbinnen aan, met als gevolg bruine en snel afstervende bladeren. De enige oplossing hiervoor is de aangetaste bladeren regelmatig afknippen en verwijderen. Hoe eerder en consequenter je dat doet, hoe minder last je hebt van de leliekever.
Leliekever

Gebruik voor het afknippen speciaal gereedschap, om dit klusje makkelijker te maken. Bijvoorbeeld de Duo Pond Tool. Deze kun je natuurlijk ook gebruiken voor het snoeien van al je vijverplanten.

Zuurstoftekort in vijverwater

Door een uitbundige groei van met name zuurstofplanten, kan er ’s ochtends in de vijver gemakkelijk zuurstoftekort ontstaan. ’s Nachts wordt er namelijk geen zuurstof geproduceerd terwijl de planten wel zuurstof opnemen. Daarnaast kan de temperatuur van het vijverwater in deze maand oplopen tot wel 20 °C. En warmer water bevat nu eenmaal minder zuurstof. In beide gevallen biedt een vijverpomp of luchtpomp soelaas. Waterbeweging door middel van zo’n pomp kan een mogelijk zuurstoftekort voorkomen. Door het warme weer zullen ook algen sneller groeien. Maak daarom de pomp regelmatig schoon en verwijder algen met een schepnet. Lees ook ons artikel Beluchten, Beluchten en … Beluchten.

Houd in deze periode ook de waterhardheid en de carbonaathardheid goed in de gaten. Test deze waarden regelmatig en verhoog ze indien nodig met speciaal daarvoor bedoelde middelen zoals GH Plus en/of KH Plus.

Tijdens warme dagen verdampt er veel water waardoor vissen minder zwemruimte krijgen. Controleer daarom regelmatig het waterpeil van je vijver en vul bij indien noodzakelijk.

Vissen

Blauwe reigerOok zijn er in de zomermaanden gevaarlijke jagers onderweg die niet vies zijn van een lekker hapje. Vooral in ondiepe vijvers, waar de vissen zich niet goed kunnen verschuilen, worden deze nog wel eens slachtoffer van een hongerige reiger of avontuurlijke kat. Wees daar alert op en bescherm je vissen! Dit kan op een diervriendelijke manier met bijvoorbeeld de Laser Guard. Deze verjaagt effectief reigers en katten.

Door de hogere watertemperaturen hebben de vissen nu ook meer behoefte aan voedsel. Je mag ze dan ook rijkelijk voeren. Geef ze af en toe wat voorgeweekte sla of een paar regenwormen. Dat vinden ze lekker!

Onderhoud juli op een rij

We hebben de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden in juli voor je op een rij gezet:

  • Snoei regelmatig drijvende planten, waterplanten en lelies
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver, eventueel met een luchtpomp
  • Houd de waterhardheid en het waterpeil in je vijver in de gaten
  • Bescherm vissen tegen ongenode gasten

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid