Vijveronderhoud mei

Vijveronderhoud mei

Misschien laat de temperatuur het nog afweten in deze maand, al zijn de vooruitzichten dit jaar erg goed. Het voorjaar is in volle gang. In de vijver groeit alles door. Let op of het filter nog voldoende water geeft en spoel eventueel de filtermaterialen om of vernieuw deze.

Plantenonderhoud

De ‘groeimaand’ mei is een ideale tijd om nieuwe planten te poten in je vijver. Ook kunnen de lelies nu nog worden gescheurd en de moerasplanten uitgedund. Plant de lelieknollen in een goede plantenmand gevuld met speciaal voor waterlelies samengestelde voedingsaarde met blauwklei en gedroogde laagveenturf. De ontwikkeling van een waterlelie is voor een groot deel afhankelijk van zo’n speciale voedingsbodem!

Vijverwater en vissen

Een helder wateroppervlak is belangrijk voor de opname van zuurstof en voor het uitwisselen van een teveel aan CO2. Verwijder dan ook regelmatig het oppervlaktevuil. Een goede dienst bewijst hier een oppervlakte afzuiger of Pond Skimmer. Zo’n skimmer met waterpomp zorgt voor een schoon en helder wateroppervlak waardoor ook de vissen beter zichtbaar zijn.

Geef de vissen in deze periode rijkelijk voer. Zorg er echter wel voor dat al het voer dat je geeft, ook daadwerkelijk gegeten wordt. Voer dat niet wordt gegeten, is een voedingsbron voor algen. Daarom beter een aantal keren achter elkaar kleine porties voeren, dan veel in één keer. Gebruik altijd een hoogwaardig visvoer. Nieuwe vissen kunnen deze maand worden uitgezet. Het is verstandig deze vissen eerst in een quarantainebak te houden alvorens ze uit te zetten. 75 à 80% van de vissterfte vindt plaats na het uitzetten van nieuwe vissen.

Onderhoud mei op een rij

We hebben nog een keer het belangrijkste vijveronderhoud voor de maand mei op een rij gezet:

  • Spoel de filtermaterialen om of vernieuw ze;
  • Poot nieuwe planten in je vijver;
  • Scheur de lelies en dun de moerasplanten uit;
  • Verwijder regelmatig het oppervlaktevuil;
  • Voer de vissen rijkelijk;
  • Nieuwe vissen kunnen worden uitgezet.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid