Vijver filtermateriaal

Elke vijverfilter bestaat uit verschillend filtermateriaal. De kwaliteit hiervan bepaalt of het filteren goed gebeurd en dus hoe helder je vijver wordt. De juiste combinatie van filtermaterialen in je filter is dus essentieel voor een gezonde vijver!

Filtermaterialen voor je vijver

Er zijn vele soorten filtermateriaal geschikt voor het zuiveren van vijverwater. Toch moet een goed filtersysteem en het gebruikte filtermateriaal voldoen aan twee voorwaarden:

  1. Het zichtbare vuil moet uit het water worden gezeefd.
  2. Het onzichtbare vuil en de organische afvalstoffen moeten worden omgezet in ongevaarlijke stoffen.

Daarom zijn filtermaterialen verdeeld in twee soorten. Mechanische filtratie en biologische filtratie. Bij mechanische filtratie houdt het filter het vuil tegen en bij biologische filtratie wordt het vuil afgebroken door bacteriën.

Mechanische of biologische filtratie

VijverfiltersEen goed filter bestaat uit meerdere filterfases en verschillende soorten filtermateriaal. In de eerste fase van je filter bevind zich altijd de mechanische filtratie. Zichtbaar vuil wordt uit het water gezeefd. De biologische filtratie vindt altijd plaats in de tweede fase. Hier wordt het onzichtbare vuil afgebroken en omgezet naar ongevaarlijke of nuttige stoffen. In de laatste fase kun je ook gebruik maken van biologische filtratie maar je kunt ook gebruik maken van de zogenaamde chemische filtratie. Dit zorgt ervoor dat de fijnste vuildeeltjes en geur- en kleurstoffen worden geabsorbeerd.

Het aanschaffen van filtermaterialen

Voor elke fase heb je dus verschillende soorten materiaal nodig. Filterschuim en filterwatten zijn ideaal voor mechanische filtratie. De sterke nylonvezels verwijderen grof vuil uit het vijverwater. Voor de biologische filtratie is het erg handig om filterlava te gebruiken. Dit is perfect voor de bacteriële afbraak van onzichtbaar vuil en schadelijke stoffen. Actieve filterkool en zeoliet absorberen de fijnste vuildeeltjes, waaronder geur- en kleurstoffen. Dit wordt ook wel chemische filtratie genoemd en moet altijd in de laatste fase van het filter worden gebruikt.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid