Vijversubstraat

De nieuwe vijver is uitgegraven, de folie zit op zijn plaats en de vijverrand is afgewerkt. Klaar om de vijver te vullen! Maar voordat je de kraan openzet, is er nog een belangrijke klus te doen. Vijversubstraat of bodemsubstraat aanbrengen. Een laag vijversubstraat op de bodem van de vijver vormt de basis voor een stabiel vijvermilieu. De micro-organismen die gaan zorgen voor helder vijverwater hebben een ondergrond nodig om zich aan te hechten. Het poreuze gesteente op de vijverbodem biedt plaats aan deze nuttige bacteriën.

Vijversubstraat gebruiken

Bedek de hele vijverbodem met een paar centimeters substraat. Voeg gelijktijdig een dosis waterzuiverende bacteriën toe voor een razendsnel resultaat. Nu is je vijver klaar om te vullen met water. Een goede bodem is de basis voor de vijverOmdat de bacteriën houden van zuurstofrijk water, moet je dus veel zuurstofplanten gaan gebruiken. Tijdens het vullen kun je de zuurstofplanten in de vijver zetten.

Bodemsubstraat wordt soms ook gebruikt om de aarde in plantmanden af te dekken. Maar beter is het om speciale afdeksubstraten te gebruiken voor het afdekken van aarde in plantmanden, moeras- en vijverbodems.

Mocht je een helofytenfilter willen aanleggen, dan wordt meestal lava split gebruikt.

Wanneer je bodemdrains in je vijver hebt, kun je geen vijversubstraat gebruiken. De drains zouden al snel vol zitten met substraat.